90 ko'rilgan
❗️​Botulizm: Qo‘lbola tayyorlangan konservalar sog‘lik uchun xavfli

Qish faslida ko‘pchilik uy sharoitida tayyorlangan konservalangan mahsulotlarni iste’mol qilishni ma’qul ko‘radi. Biroq bunday oziq-ovqatlardan zaharlanish ehtimoli yuqori.

Sanitariya-epidemiologik osoyishtalik va jamoat salomatligi qo‘mitasi bo‘lim  boshlig‘i Anvar Shukurov bu boradagi xulosa va tavsiyalari bilan o‘rtoqlashdi.

▶️ — Aksariyat xonadon bekalari yoz va kuz fasllarida meva-sabzavotlardan konservalar tayyorlab, qishga g‘amlab qo‘yadi, — deydi mutaxassis. — Biroq uy sharoitida yetarli bosimda termik ishlov berish imkoniyati mavjud emasligi natijasida botulizm qo‘zg‘atuvchi sporalar saqlanib qoladi va ular anaerob, ya’ni kislorodsiz muhitda rivojlanib, o‘ta kuchli — botulinotoksin zahrini hosil qiladi.

 Botulizm qo‘zg‘atuvchilari tashqi muhitga o‘ta chidamli bo‘lib, 100°S darajada 6 soat, 120°S da esa 10 daqiqagacha tirik bo‘ladi.

 O‘zida bunday zararli moddani saqlovchi konserva mahsulotlarini iste’mol qilish natijasida turli salbiy oqibatlar, hatto o‘z vaqtida tibbiy yordam ko‘rsatilmaganda o‘limga olib keluvchi eng og‘ir turdagi zaharlanish — botulizm kasalligi kelib chiqadi.

 Xastalikning yashirin davri 2-4 soatdan 14 kungacha davom etishi mumkin. Botulizm mikrobining toksini asosan markaziy asab tizimiga ta’sir etadi va organizmda turli o‘zgarishlarga olib keladi.

  Bu holatda:

 nafas olish qiyinlashishi, og‘iz-tomoqning qurishi qorin sohasida og‘riq, jismlar ko‘zga ikkita bo‘lib ko‘rinishi (diplopiya), ko‘z qovoqlari osilib qolishi (ptoz), yutinish qiyinlashishi va gapirish qobiliyati pasayishi;  

 ko‘ngil aynishi va qusish (ko‘pincha takrorlanadi);

 umumiy holsizlik va zaiflik kabi belgilar namoyon bo‘ladi.

‍♂️Bemorning so‘zlari tushunarsiz bo‘lib qoladi, bo‘yin va oyoq mushaklarining zaiflashishi natijasida yurishga qiynaladi.

‼️ Agar bu holatda xasta insonga zudlik bilan tez tibbiy yordam ko‘rsatilmasa va zarur davo muolajalari o‘tkazilmasa, uning nafaqat sog‘lig‘i, balki hayoti ham xavf ostida qolishi mumkin.

 Shu sababli botulizmning oldini olishda quyidagilarga amal qilish lozim:

 uy sharoitida konservalarni tayyorlamaslik;

❌  bozor va aholi gavjum joylarda fuqarolar tomonidan sotilayotgan, noma’lum sharoitda tayyorlangan, sifati kafolatlanmagan konservalarni xarid qilmaslik;

 banka qopqog‘i ko‘tarilgan (bombaj), shuningdek rangida o‘zgarish bo‘lgan konservalarni iste’mol qilmaslik;

✅ oziq-ovqat mahsulotlarini saqlash sharoitlariga e’tibor berish, savdo do‘konlaridan konservalarni xarid qilishda uning muddati, idishlarning butunligi, qopqoqlari shishmaganligi va xavfsizligini kafolatlovchi hujjatlariga e’tibor berish;

 taom tayyorlashda tozalikka va shaxsiy gigiyena qoidalariga to‘liq rioya etish.
Bu mavzu Sog`lik va salomatlik bo'limida 16 Dek, 23 da maqola yozgan. | 90 ko'rilgan

O'xshash maqolalar bilan tanishing

SHoira Gaybullaeva Bu mavzu Sog`lik va salomatlik bo'limida 21 Noy, 23 da maqola yozgan. | 66 ko'rilgan
SHoira Gaybullaeva Bu mavzu Sog`lik va salomatlik bo'limida 01 Fev da maqola yozgan. | 437 ko'rilgan
SHoira Gaybullaeva Bu mavzu Sog`lik va salomatlik bo'limida 31 Dek, 23 da maqola yozgan. | 197 ko'rilgan
SHoira Gaybullaeva Bu mavzu Sog`lik va salomatlik bo'limida 07 Dek, 23 da maqola yozgan. | 93 ko'rilgan