Achchiq ovqat zararlimi?
Buzg'unchi : agar siz achchiq ovqatni yoqtirsangiz va muammo tug'dirmasangiz, sog'ligingiz uchun ovqatlaning.
Gastrit va oshqozon yarasining sababi umuman achchiq ovqatlar emas, balki ko'p hollarda Helicobacter pylori bakteriyasi keltirib chiqaradigan infektsiyadir.
Bir qator tadqiqotlar shuni ko'rsatdiki, qalampirga o'zining achchiq ta'mini beruvchi kapsaitsin, masalan, oshqozon shilliq qavatida qon aylanishini oshirish orqali o'ziga xos himoyachi sifatida ishlaydi.
Boshqa tomondan, agar odamda allaqachon oshqozon yarasi bo'lsa, o'tkir kasallikni qabul qilish og'riq va noqulaylikni kuchaytirishi mumkin .
Achchiq ovqatlarni muntazam iste'mol qilish va yurak xastaligidan o'lim xavfini kamaytirish o'rtasidagi bog'liqlik haqida dalillar mavjud.
E'tibor bering, tadqiqot sabab-oqibat munosabatlarini emas, balki korrelyatsiyani aniqladi. Ya'ni, achchiq ovqatning o'zi yurak sog'lig'ini yaxshilashga olib kelganiga ishonchimiz komil emas, lekin muntazam ravishda achchiq ovqat iste'mol qiladiganlarning turmush tarzidagi biror narsa o'lim darajasining pasayishiga olib keldi.
Bu qisman lipid profilining yaxshilanishi, qisman qon bosimining pasayishi bilan bog'liq bo'lishi mumkin.
Kilo yo'qotish haqida nima deyish mumkin? Ajablanarlisi shundaki, ikkita yirik epidemiologik tadqiqot chili qalampirini iste'mol qilganlar va iste'mol qilmaganlar o'rtasida BMIda sezilarli farq yo'q.
Biroq, achchiq ovqatning shiddatli ta'mi bizning ishtahamizga va ovqatlanishdan oladigan zavqimizga ta'sir qiladi (esingizdami, quvonch uchun ovqatlanasizmi?). Bundan tashqari, achchiq oziq-ovqat sizni biroz oldinroq to'liq his qilish imkonini beradi.
Ba'zida achchiq ovqatlar oshqozon yonishi, oshqozon og'rig'i yoki diareyaga olib kelishi mumkin.
Agar achchiq ovqatlarni iste'mol qilish noqulaylik tug'dirsa , siz ulardan hech bo'lmaganda bir muddat voz kechishingiz kerak.
Agar siz hech qachon achchiq ovqat iste'mol qilmagan bo'lsangiz, lekin sinab ko'rmoqchi bo'lsangiz, poblano yoki jalapenos kabi kamroq kapsaitsin o'z ichiga olgan qalampirdan boshlang.
Siz quritilgan chili, chili yog'i yoki kimchi (Koreys achchiq fermentlangan sabzavotlar) ni tatib ko'rishingiz mumkin.
Men o'zimni achchiq ovqatning muxlisiman deb ayta olmayman, lekin ba'zida achchiq(issiq) yoqadi.