Go‘shtni ko‘p iste’mol qilish saratonga sabab bo‘ladimi?
✍ Shifokor Farrux Shernazarov:
☑️ Inson uchun eng xavfli go‘sht bu sut emizuvchilarning, masalan, mol va qo‘y go‘shti hisoblanadi. Ko‘p tadqiqotlarga ko‘ra, inson qancha ko‘p qizil go‘sht iste’mol qilsa, saratonning ba’zi turlari (masalan, ichak, oshqozon osti bezi va prostata saratoni) rivoji ehtimoli shuncha yuqori bo‘ladi.
Qayta ishlangan go‘sht (tuzlangan, dudlangan, konservalangan) undan-da xavfli. Har 50 qayta ishlangan go‘sht ichaklar saratoni rivojini 18 foizga oshiradi.
Agar go‘sht uzoq yoki yuqori haroratda tayyorlansa (tovada qovurilsa), kasallik orttirish imkoni yanada yuqori bo‘ladi.
Bunday qayta ishlash jarayonida mahsulotda ko‘krak bezi, prostata, jigar, teri, o‘pka va boshqa organlar saratoni rivojiga olib keluvchi zararli moddalar hosil bo‘ladi.