402 ko'rilgan
Jigar — temir (Fe) va B guruh vitaminlari manbai

Jigar isteʼmol qilish orqali B guruhiga kiruvchi barcha vitaminlarning yetarlicha dozasiga ega boʻlish mumkin.

100 gramm qovurilgan yoki qaynatilgan jigarda:

• B2 (riboflavin) — 200%*;

• B3  (niatsin) – 90%;

• B5 (pantoten kislotasi) – 70%;

• B6 (piridoksin) – 50%;

• B7 (biotin) – 130%;

• B9 (folat kislotasi) – 65%;

• B12 (kobalamin) – 1200%.

*Berilgan foizlar kunlik ehtiyojni anglatadi.

Meʼyor oshib ketishidan qoʻrqmang, organizm yeguliklar bilan kiruvchi vitaminlar miqdorini tartibga solishga qodir va ortiqchasini qabul qilmaydi. Shuningdek, jigarda A vitamini, oqsillar, mis, temir koʻp.

Mol jigaridan koʻra qoʻy jigarini iste'mol qilishni tavsiya qilaman.

Aytgancha, jigarni pishirishdan avval uni toʻqimasini oʻrab turuvchi yupqa poʻstini olib tashlash kerak. Bu poʻst ichaklarda hazm boʻlmaydi va oʻzida jigar toksinlarini saqlaydi.
Bu mavzu Sog`lik va salomatlik bo'limida 15 Dek, 23 da maqola yozgan. | 402 ko'rilgan