188 ko'rilgan
Shirin, alkogolsiz, jumaladan gazlangan ichimliklarni muntazam isteʼmol qilish erta oʻlim xavfining ortishi bilan bogʻliq ekanligiga xalqaro ilmiy guruh tomonidan aniqlik kiritildi. Bu haqida Live Science xabar bermoqda.

Olimlar tomonidan Yevropaning oʻnta mamlakatidan 450 ming nafar sogʻlom koʻngillilar ishtirokida tadqiqot oʻtkazildi. Mutaxassislar 16 yil davomida bemorlarga tegishli muammolarni toʻplashdi. Bunda ular tomonidan isteʼmol qilinayotgan ichimliklarga alohida eʼtibor qaratilgan. Boʻy, vazn, zararli odatlarning mavjudligi, ratsion va turmush tarzi ham hisobga olingan.

Aniqlanishicha, tarkibida shakar mavjud boʻlgan ichimliklarni kuniga ikki stakan yoki undan ortiq miqdorda ichish hech qanday sabablarsiz yuzaga keluvchi oʻlim xavfini 17 foizga oshirar ekan. Shakarli, gazli ichimlikni afzal bilganlar koʻpincha ovqat hazm qilish tizimi kasalliklaridan, parhezli ichimlik ishqibozlari esa yurak va tomir kasalliklaridan aziyat chekishgan.

Olimlar olingan natijalardagi aloqadorlikni tushuntirish uchun bu yoʻnalishda tadqiqotlarni davom ettirish zaruriyatini taʼkidlashgan.

Manba:Xabardor.uz
Bu mavzu Internet va tarmoqlar bo'limida 18 Sen, 19 da maqola yozgan. | 188 ko'rilgan

O'xshash maqolalar bilan tanishing

anonim Bu mavzu Shaxsiy rivojlanish bo'limida 21 Sen, 16 da maqola yozgan. | 385 ko'rilgan
kamoltukhtaev Bu mavzu Internet va tarmoqlar bo'limida 19 Sen, 19 da maqola yozgan. | 242 ko'rilgan
Khamdamov)) Bu mavzu o'zbek tilida bo'limida 21 May, 16 da maqola yozgan. | 824 ko'rilgan
kamoltukhtaev Bu mavzu Internet va tarmoqlar bo'limida 19 Okt, 19 da maqola yozgan. | 1,259 ko'rilgan