Shirin, alkogolsiz, jumaladan gazlangan ichimliklarni muntazam isteʼmol qilish erta oʻlim xavfining ortishi bilan bogʻliq ekanligiga xalqaro ilmiy guruh tomonidan aniqlik kiritildi. Bu haqida Live Science xabar bermoqda.
Olimlar tomonidan Yevropaning oʻnta mamlakatidan 450 ming nafar sogʻlom koʻngillilar ishtirokida tadqiqot oʻtkazildi. Mutaxassislar 16 yil davomida bemorlarga tegishli muammolarni toʻplashdi. Bunda ular tomonidan isteʼmol qilinayotgan ichimliklarga alohida eʼtibor qaratilgan. Boʻy, vazn, zararli odatlarning mavjudligi, ratsion va turmush tarzi ham hisobga olingan.
Aniqlanishicha, tarkibida shakar mavjud boʻlgan ichimliklarni kuniga ikki stakan yoki undan ortiq miqdorda ichish hech qanday sabablarsiz yuzaga keluvchi oʻlim xavfini 17 foizga oshirar ekan. Shakarli, gazli ichimlikni afzal bilganlar koʻpincha ovqat hazm qilish tizimi kasalliklaridan, parhezli ichimlik ishqibozlari esa yurak va tomir kasalliklaridan aziyat chekishgan.
Olimlar olingan natijalardagi aloqadorlikni tushuntirish uchun bu yoʻnalishda tadqiqotlarni davom ettirish zaruriyatini taʼkidlashgan.
Manba:
Xabardor.uz