204 ko'rilgan
Shirin, alkogolsiz, jumaladan gazlangan ichimliklarni muntazam isteʼmol qilish erta oʻlim xavfining ortishi bilan bogʻliq ekanligiga xalqaro ilmiy guruh tomonidan aniqlik kiritildi. Bu haqida Live Science xabar bermoqda. Olimlar tomonidan Yevropaning oʻnta mamlakatidan 450 ming nafar sogʻlom koʻngillilar ishtirokida tadqiqot oʻtkazildi. Mutaxassislar 16 yil davomida bemorlarga tegishli muammolarni toʻplashdi. Bunda ular tomonidan isteʼmol qilinayotgan ichimliklarga alohida eʼtibor qaratilgan. Boʻy, vazn, zararli odatlarning mavjudligi, ratsion va turmush tarzi ham hisobga olingan. Aniqlanishicha, tarkibida shakar mavjud boʻlgan ichimliklarni kuniga ikki stakan yoki undan ortiq miqdorda ichish hech qanday sabablarsiz yuzaga keluvchi oʻlim xavfini 17 foizga oshirar ekan. Shakarli, gazli ichimlikni afzal bilganlar koʻpincha ovqat hazm qilish tizimi kasalliklaridan, parhezli ichimlik ishqibozlari esa yurak va tomir kasalliklaridan aziyat chekishgan. Olimlar olingan natijalardagi aloqadorlikni tushuntirish uchun bu yoʻnalishda tadqiqotlarni davom ettirish zaruriyatini taʼkidlashgan. Manba:Xabardor.uz
Bu mavzu Internet va tarmoqlar bo'limida 18 Sen, 19 da maqola yozgan. | 204 ko'rilgan
Barcha blog qismidagi maqolalar Telegram kanallardan olindi. Maqoladagi username/linkni Telegram ilovasidan qidiring. Saytimiz ma'muriyati axborotdan foydalanish oqibatlari uchun javobgar emas, shu jumladan har qanday holatlarida ham javobgarlik o'z zimangizda.

O'xshash maqolalar bilan tanishing

SHoira Gaybullaeva Bu mavzu Internet va tarmoqlar bo'limida 5 kun oldin da maqola yozgan. | 35 ko'rilgan
Ziyodulla Bu mavzu Internet va tarmoqlar bo'limida 02 Sen, 24 da maqola yozgan. | 1,961 ko'rilgan
Ziyodulla Bu mavzu Internet va tarmoqlar bo'limida 02 Sen, 24 da maqola yozgan. | 470 ko'rilgan